Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

14:52 | April 10, 2018

Städning hemma

Nu ni, nu har jag gnott! Det är lite roligt, en av mina “dolda talanger” är att städa. Jag kommer ihåg en intervju jag gjorde 2005 i samband med att tv-progammet Homestyling började visas. Jag fick frågan om jag hade en dold talang. Javisst! Jag är jättebra på att sjunga och att städa svarade jag glatt. Hahahah. 

Men jag gillar genuint att städa, det är väl något med före/efter som är så härligt.

Jag har fått välja fritt ur Clas Ohlsons sortiment vad jag gillar och tycker är bra att ha som man kanske inte tänker på. Oftast är det dammsugaren, någon trasa, en mopp och så klar. Här är lite tips som kanske underlättar?

1 – Sopset. Sååå smidigt och enkelt, särskilt i kök eller hall. Bara att sopa upp smulor, grus eller makaroner. Det här är i FSC-märkt trä och riktigt snyggt. 

2 – Galltvål och rätt prylar. Rätt prylar tycker jag är gummihandskar, bra trasor (microfiber – en gamechanger) och så lite vanliga skrubbsvampar som man kan ha till allt möjligt. 

Har du inte provat galltvål så måste du! Tar bort fläckar, städar rent, funkar till alla ytor och är ekologisk. Jag hittade den första gången på en hästtävling och blev såld. 

3 – Sprayflaska. Denna lilla manick som kan vara så bra till så mycket. Spraya blommor, spraya torr tvätt innan strykning, spraya i badrummet för att städa osv. 

Mitt citronträd har blivit jätteledset och fått någon slags hinna på sig som jag nu sprayade och torkade av. Smirt!

4 – Tvättmaskinsrengöring. Det här önskade jag att jag hade haft för några veckor sedan. “Någon” hade stängt luckan till tvättmaskinen som sen stått över sportlovet = kraftig odör.

Först testade jag med ättika och sedan klorin. De här tabletterna gör maskinen ren och odörfri. Tips tips tips. Vem vill att handdukarna luktar gammal källare?

5 – Fönstervättmaskin. Just fönstertvätt brukar jag tycka är rätt segt. Det slabbar lite, blir alltid någon rand kvar och svårt att få ett perfekt resultat. 

Idag testade jag den här fönstertvättmaskinen. En riktigt smart liten manick som inte kostar skjortan. Del ett är ett munstycke med en grov trasa. Man sprayar på fönstret och gnuggar. Del två är en skrapa med vatten i som tvättar rent fönstret med vattenåterföring, man laddar den innan. Så fönstret blir helt perfekt “torkat” och inget slabb. Hatten av, jag ääääääälskart. 

Del ett – gnuggar och gnor. 

Del två – torkar och får glädjechock. 

6 – det lilla extra, dammvippan. En dammvippa hade min farmor och jag skrattade alltid åt den. Tills jag insåg hur bra det var. Framförallt högt upp där det är svårt att komma åt annars. Så tar man dammsugarröret och suger upp dammet från vippan och då blir vippan statisk igen = allt damm dras till vippan som magik!

6 – fläcksuddaren. Som en liten svamp man gnor med helt utan vatten eller rengöringsmedel och så vips är fläcken borta! 

Jag hade lite klister eller något kvar sedan renoveringen. Jag har testat att dränka det i rengöringsmedel för att lösa upp det men inte fått bort det helt. 

Nu – gnugg gnugg – borta!

7 – Spishällen. Nu har ju vi en ganska ny häll så den har inte fått några större “fläckar” men om man har just ingrodd mat (som tex bränt in när man stekt) så är en sådan här skrapa mirakulös. Jag trodde inte att jag skulle bli så såld. Vi fick med en till hällen när vi köpte den, men om du inte har någon så finns de hos Clas Ohlson. 

Här tog jag med en superbra trasa också som är lite grov på ena sidan så att man lättare får bort fläckarna. Bara kokande vatten ger ju märken… 

Jag har hunnit med ett gäng fönster men nu började det regna så resten får bli i helgen. En liten havrelatte är jag värd. Alla produkter jag har använt ovan finns här.

 

KRAM 

 

 


6 kommentarer6 kommentarer om “Städning hemma”

  Ja du e verkligen värd en havrelatte..
  Gillar också att städa idag vaskat golven patio o balkong torkat av balkong möbler..
  Köpt nytt medel och ha i mopphinken måste ha det som luktar piña ? galltvål dock ej prövat o har fönster o glasdörrar kvar..
  Blåste ordentligt idag så skummet rök om havet skönt inne..

  Reply

  Försöker hålla undan så gott det går. Håller på att damm av allt eftersom vardagsrummet fått nya tapeter! Bra tips du lämnat, speciellt för fönster!!!

  Reply

  Oj vad mycket bra grejer! Måste verkligen spana in fönstertvättmaskinen nu när solen (äntligen) kommit fram och man ser hur fönstret faktiskt ser ut…

  Reply

  Jag kan inte se i Clas Ohlsons beskrivning av fönsterputsmaskinen att den ska fyllas med vatten för att tvätta fönstret rent. Den gör väl samma sak som en vanlig gummiskrapa, med den skillnaden att den suger upp vattnet i stället för att bara låta det rinna ner.
  Min erfarenhet av fönsterputsmaskinen är att man måste skrapa rätt långsamt för att den ska hinna suga upp vattnet. Och då är det i stället risk att vattnet hinner torka på resten av fönstret innan skrapan hinner fram…

  Reply

  alltså- galltvål!!! Använder den flytande sedan massor av år, 3 barn, 2 vuxna, gnugga in lite på fläcken, sen in i tvättmaskin- swousch- borta!!
  Har aldrig varit så nöjd med nån fläckborttagning
  Fönsterputs- där kör jag i år trasor från Grumme, avsedda för fönster, typ, våtservetter, blev verkligen överraskad över resultatet! Naturvänliga OCH komposterbara

  Reply

  Härligt att se att ALLA städar och fixar hemma, även glammiga bloggare som dej =)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här