Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

06:30 | December 19, 2018

Nu har jag börjat spara med Opti

Ja här på bilden sitter jag i godan ro och ordnar med appen OPTI. Ett så bra samarbete som har gjort att jag äntligen tagit tag i ett sparande åt barnen.

Ni vet en sådan där sak som bara “hänger över en” som aldrig blir gjort för att man inte riktigt vet hur man ska göra, vad som är bäst, hur det funkar smidigast och hur man vet att det blir bra. 

Jag träffade grundarna av Opti förra veckan och fick allt förklarat för mig. Jätteroligt blev det för alla vi som var med på mötet (projektledare/influencers/reklambyrå osv) gick direkt och laddade ner appen för att börja spara, haha.

Men alltså så här enkelt är det – med mobilen i handen och bank-id tillgängligt fixade jag sparandet på fem minuter.

Så här såg det ut:

Jag valde initialt låg risk då de här pengarna inte ska användas för om flera år (investeringshorisont 1-5 år), men det här kan jag ändra i appen senare om jag känner att jag vill ändra till Mellannivå på risk.

Så vad är Opti? Jag är inte så bra på att förklara finansiella grejer så jag gör som när jag jobbar som moderator – intervjuar, det är jag bra på. 🙂

Jag pratade därför grundaren Jonas Hombert som är VD (här kan du ser alla som jobbar där).

Berätta om Opti? Opti startades pga våra egna (grundarnas) dåliga erfarenheter med att ha vårt sparande hos bankerna. Vi undrade varför bankerna främst ville sälja sina egna fonder, och varför de alltid var så dyra. Svaret var att de tjänade mest pengar på att sälja dessa, trots att det inte var bäst för oss som kunder.

Så hur tänkte ni då? Vi ville ha något mer ärligt. En tjänst som lät oss investera våra pengar bättre, både enkelt och billigt. En tjänst som inte tog emot pengar under bordet från industrin, utan som bara jobbade för kunden. Och sparandet skulle inte behöva massa översyn av oss som kunder, utan gå på autopilot

Men hur funkar det, jag som inte är en van investerare? Kortfattat: Opti är en app som investerar dina pengar på autopilot. Det tar bara minuter att starta ett bra sparande som sedan sköter sig självt. Dessutom är det billigt; ett sparande hos Opti kostar ungefär hälften så mycket som en vanlig aktiefond.

I Opti gör användaren ett test på sin ekonomi och får förslag på en personlig fondportfölj. Den innehåller ca 10 olika fonder som tillsammans ger ett riktigt bra sparande. Sådana portföljer har tidigare bara varit tillgängliga för de riktigt rika eller insatta.

Ok, intressant, berätta mer: Det fungerar pga att fonderna innehåller flera olika typer av tillgångar; aktier, råvaror och tre sorters räntor. Tillsammans kan de minska risken att förlora pengar men utan att sänka den avkastning som man förväntas få. Inte magi utan smart matematik och nobelprisvinnande teori. Här kan man läsa allt om fonderna.

Så rent praktiskt, vad är det ni gör?  Vi gör tre löpande saker åt kunder: (1) Fortsätter se till att de har rätt fonder i portföljen, (2) rebalanserar portföljen, vilket innebär att man säljer lite av det som gått upp och köper av det som då är billigare, vilket gör att man behåller rätt risknivå samt att det enligt forskningen ökar ens avkastning, samt (3) gör en årlig uppföljning så att sparandet förblir rätt även om din ekonomi ändras.

Vad kostar det? Appen och testen som visar hur man borde investera är gratis. Att bli kund kostar en halv procent av kapitalet per år, och totalkostnaden blir ungefär hälften av vad en vanlig aktiefond kostar i snitt. Vår avgift är 0,5% inkl moms. Totalt landar kundens avgift på i snitt 0,84, det är alltså inklusive både avgifterna för fonderna samt våra avgifter för allt löpande arbete. Det kan jämföras med att snittkostnaden för en aktiefond år 2017 var 1,66% enligt AMF – och då får man alltså enbart en fond, inte tillhörande underhåll av sparandet, uppföljning, koll att fonderna förblir bäst osv

Vilka bör investera tycker du? Opti är till för långsiktiga sparanden. Om man ska använda pengar inom ett år så ska man inte investera dem. Vi rekommenderar att man planerar att spara i minst tre år, och gärna längre

Har ni som bankerna, insättningsgaranti? Samma statliga insättningsgaranti och investerarskydd gäller. Pengarna är alltså lika säkra som på banken. BankID används för all inloggning och godkännande av alla ändringar, precis som på banken.

Men hur vet man att allt går rätt till? Rådgivningen är oberoende enligt svensk lag: Opti ger alla säljprovisioner från bankerna och fondbolagen oavkortat tillbaka till kunden (istället för att själva behålla dem som vanliga ”rådgivare”/ säljare gör, så kallad ”gratis” rådgivning). Det ger ca 40% rabatt jämfört med att köpa samma fonder någon annanstans.

Måste man ha tillstånd för sådan här? Ja, Opti är ett svenskt värdepappersbolag med tillstånd från Finansinspektionen. Vi var först i Sverige med att få tillstånd för digital rådgivning. Opti är ett teknikbolag som gör finans, inte ett finansbolag som försöker sig på teknik.

Hur många är det som använder Opti idag? Vi har idag ca 40 000 nedladdningar av appen och tusentals kunder- Appen har 4,5 i betyg på AppStore efter snart 250 röster (väldigt högt för en finansiell tjänst). Man gillar helt enkelt appen!

Är det någon som slutat och varför? Främsta anledningen till att man slutar vara kund, enligt vår undersökning, är att man behöver pengarna till något annat (dvs inte att man är missnöjd).

Vilka är era konkurrenter? Vår främsta ”konkurrent” är att människor inte orkar, så pengarna förblir på någon trött storbank.

Så varför ska man använda Opti? Främsta anledningarna till att man börjar vara kund är, i ordning: Enkelhet, billigt, ärligt/oberoende/trovärdigt, snygg/bra produkt.

Om man vill jämföra, hur gör man då? Här finns en jämförelse av hur brett vi investerar, samt lite annat.

SÅ – nu har jag startat ett sparande som jag döpt till Barnspar där jag gjorde en lite större engångsinsättning men som jag tänkte fylla på varje månad. Känns så bra!

Sugen? Allt du behöver göra är att svara på några frågor om dig och din syn på sparande, samt din ekonomi, så föreslår de sedan hur du ska spara och genomför det åt dig om allt känns bra.

Du laddar ner och läser mer om Opti HÄR.

KRAM

opti

 


3 kommentarer3 kommentarer om “Nu har jag börjat spara med Opti”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • En helt annan fråga; Jag älskar inredning och skulle kunna ägna livets alla timmar åt det! Men får inte riktigt till det som jag vill hemma. Har du några tips på nytänk så att flödet kommer igång! kram

  Reply
 • Katastrofalt inlägg! Investera aldrig i fonder, massor av dolda avgifter. Investor och Latour som är investmentbolag (äger aktier i andra bola) betydligt bättre alternativ för barnen, då får dom också utdelning. Placerar man aktierna i ISK är vinst vid försäljning och utdelning skattefri. Prata med banken om detta. Din sambo kan förmodligen också förklara. Det finns också många bra böcker ex Ola Laurizons pedagogiska Aktiebok om man vill lära sig mera om hur man placerar pengar.. Köp den Andrea så blir du en bättre investerare. Man måste vara en vass ekonom innan man föreslår hur barns pengar ska investeras. Inte låta sig förledas av aktiefondförsäljare.

  Reply
 • Hej Ewa, tack för att du delar dina tankar! Jag tar mig friheten att svara, hoppas det är okej för dig.

  Du har helt rätt i att fonder ofta är onödigt dyra. Men det gäller inte alltid. Indexfonder (de, typ av fonder som vi främst använder i Opti) brukar till exempel bara kosta en bråkdel av vad en aktiv fond kostar, och ger dessutom ägande i ett mycket stort antal aktier (ofta flera tusen i globala indexfonder). Att köpa samma aktier själv hade blivit *väldigt* mycket dyrare än att köpa indexfonden. Och investmentbolag ger dessvärre bara en bråkdel så många aktier.

  Indexfonder blir helt enkelt ett billigt sätt att få ett ägande i ett väldigt stort antal aktier (det som kallas diversifiering). Och detta är, enligt forskningen, de två viktigaste sakerna för att man ska få en hög avkastning på sitt sparande (i förhållande till den risk man tar).

  Förklarar det mer? Tveka inte på att fråga om du undrar något, antingen här eller genom att maila oss på [email protected]!

  Om du är nyfiken kan du även läsa våra white paper som sammanställer forskningen och redogör för vår metod:
  Portföljkonstruktionen: https://www.opti.se/portfoljkonstruktion
  Fondurvalet: http://www.opti.se/docs/pdf/White-Paper-instegsprodukt-2016-05-17.pdf

  Mvh,
  Jonas, VD

  Reply