Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

19:03 | December 31, 2018

Gstaad Guide Wintertime

Nu är det dags – en uppdaterad version av min guide till Gstaad! Den senaste var ju från 2015 och mycket har hänt. Min vinterguide till Gstaad. Det är nämligen skillnad på vintergöra och sommargöra. 🙂

Åka skidor

Det tuffaste berget är Wasserngrat. Bara två pister och en lift, men det är långa och krävande backar. Mycket mjölksyra när man kommer ner. Det finns två restauranger högst upp. Medlemsklubben Eagle Club (där du måste bli medbjuden av en medlem för att komma in) eller Berghaus. Båda är supertrevliga och med god mat. Ett minimum är att ha kört 5 åk innan lunch…

Favvostället Eagle Club som Cedrics pappa var med och grundade.

Mitt favoritområde är annars Horneggli där backarna är lite mildare men desto fler. Här kan man skida hela vägen till San Stephan och äta lunch. En mycket trevlig dagsutflykt. Området kring Eggli är också bra och här kan man skida till Rougemont och tillbaka. Jag gillar när man kan skida någonstans, så att själva åkandet får mening.

After ski

I Gstaad kommer du aldrig att hitta ett röjigt afterskiställe. Här går det mer ordnat till. På Olden sitter alla inklusive Valentino och dricker varm choklad eller äter en sen lunch.

Ett bättre ställe om du har barn med är Charly’s. De har bakverk och den godaste varma chokladen ever. Gjord på riktig choklad och med topping av – just det – choklad är det en drööööm. Precis bredvid ligger isrinken där man kan åka skridskor.

Middag äter man beroende på dag. Söndagkväll och vardagar “off season” är Hotel Post min absoluta favorit. Jag äter alltid samma sak. Varmrökt forell med spenat följt av den godaste Coupe Denmark jag någonsin smakat.

Fredagkväll är antingen Seize i Saanen (5 min från Gstaad) ett säkert och kul kort, Alpina eller Fromagerie i legendariska Palace. Räkna med mycket ost, lämna den stickade tröjan hemma då allt luktar ost efteråt.

För om åren gick alla efter middagen till “the Lobby” inne i Palace Hotel. Detta mytomspunna och magiskt vackra hotell håller gästerna på gott humör varje kväll med sin stora bar, liveband och härliga atmosfär. Här blandas åldrar (från 15-85) och nationaliteter till en härlig mix. Hit går man elegant klädd, det går inte att vara too much här. Man kan också slinka ner på nattklubben Greengo om andan faller på.

Men senaste åren har det hänt mycket på “eftermiddagen-fronten” och Palace har fått hård konkurrens. Man kan gå på nattklubb på hotel Bellevue, ta en drink på Olden eller dansa på Alpina eller återöppnade Chlösterli som är detta årets snackis.

Hotell då?

Här finns mycket att välja på men de flesta har inte öppet året om.

Gulligast och mest centralt? Hotel Post.

Dyrt och flott och legendariskt men lite trist? Palace.

Dyrt och flott och ascoolt med absolut bäst spa? The Alpina.

Urcharmigt med underbar utsikt och gammaldags charm? Le Grand Chalet.

Nyinrett, snyggt och otroligt barnvänligt med grym utsikt? Huus.

Kanonläge, snyggt inrett, bra spa och superservice? Bellevue.

Mysigt, barnvänligt och nära liften till Eggli? Arc-en-Ciel.

Eller Airbnb/Homeaway. Nästan alla hyr ut här och det går att hitta något för alla prisklasser.

Huus är ett populärt hotell som jag verkligen rekommenderar.

Palace i all sin prakt.

Vad gör man då en dålig dag? Då går man på spa. Det finns flera att välja mellan, The Alpina (bilden), Bellevue och den lokala simhallen som har renoverats och blivit kanonfint. Kul både för barn och vuxna med rutschkanor och utedel.

Man kan också shoppa. Med ett välfyllt kreditkort kan man komma långt. Här finns allt i lyxväg. Ralph Lauren, Hermes, Prada, Cartier, Louis Vuitton… Multibrandbutiker som Lorenz Bach och Trois Pommes är också fyllda med idel designermärken. Allt är dyrt (hej schweizerfrancen!), lyxigt och elegant. Aldrig har väl skidåkare varit så elegant klädda.

Inredning hittar du på bästa Rougemont Interiors på huvudgatan eller Marti Interiors. Rougemont Interiors säljer även mina underlägg, wohoo!

Om man inte vill gå på spa och shoppingen känns andefattig kan man alltid kändisspana. Många är kändisarna som promenerar förbi på gatan. Senaste tiden har jag spanat in hela Monacos furstefamilj, Madonna (vi var på samma nyårsfest för några år sedan), Valentino med entourage (de är alltid minst fem personer och alla är vrålsnygga),  aktiva och fd kungligheter tex ex-prinsen av Grekland och dito för Italien mfl. Bara att inta position i solen, beställa in en kopp choklad och beskåda.

Mina topp 10-favoriter i Gstaad vintertid:

– Köpa färsk birchermüsli på Molkerei Gstaad.
– Varm choklad på Charly’s.
– Dricka en grön juice hos Blanca (Tatiana Blatniks mamma) som driver juicebaren Glow. Den ligger inne i Nail Bar så då kan man passa på att få tassarna fixade samtidigt.
– Gå på den lokala biografen som visar allt det senaste men bara 1-2 kvällar, så det gäller att passa på. De har också glasspaus i 10 minuter mitt i filmen. Gissa om man blir snopen mitt i actionrullen när ljuset plötsligt tänds och alla går ut för att äta glass.
–  Botanisera på det lokala apoteket. Så mycket roliga och spännande naturläkemedel, örtthéer och medikamenter som inte finns hemma.
– Hika uppför med snöskor med efterföljande braklunch.
– Åka skridskor på isen utanför Charlys.
– Powerwalka mellan Schönried och Saanenmöser eller Gstaad och Saanen.
– Åka till någon antikvitetsbod och titta på alp-krimskrams.

Nu kan ju allt låta väldigt elegant och lyxigt och kändisar i drivor och pälsar kors och tvärs och diamanter som hänger och ansikten som inte hänger. Och det är det! Men det finns såklart en mer normal sida av Gstaad också, men den visar sig mest off season, hahaha.

Har du tur är det fullmåne när du är där. Fullmåne + snötäckta berg + stjärnklart = magiskt.

Have fun!

My guide to Gstaad life winter time. Restos, cafés, slopes and fun in between. 🙂 

 


5 kommentarer5 kommentarer om “Gstaad Guide Wintertime”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Vilken gedigen information/ uppdatering med litet sting av….
  Skrattade gott åt att lämna yllekoftorna hemma😊😊
  Kände igen beskrivningen..
  Fantastiska bilder äv om jag idag föredrar Medelhavet idag en absolut pangdag med spikrak horisont, stilla glittrande hav och helt blå himmel, den intensiva blå färgen e fantastisk….

  Reply
 • …”och ansikten som inte hänger…”😂
  Gapskrattade för mig själv när jag läste!

  Reply
 • 😉

  Reply
 • Jättefin guide!
  Gott nytt år, Andrea!
  🎉

  Reply
 • Gott nytt år Magdalena!

  Reply