Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

11:37 | June 14, 2019

Sommartårta i långpanna

Ok – på begäran (och för att jag är lite stolt över att det blev så bra hehe) – sommartårta i långpanna!

Jag ska helt ärligt erkänna att jag inte hade en aning om vad “sommartårta” var för något. Men en snabb sökning löste problemet. 😉

Däremot var receptet lite kinkigare och jag fick göra om några gånger för att få det att funka. Det går inte att ta recept för en vanlig rund pajform till långpanna som flera receptskrivare tyckte. Jag säger detta baserat på egen erfarenhet, host host.

Innan vi börjar:

Tårtan består av en sockerkaksbotten, ett marängtäcke, ett vispgräddetäcke och så bär överst. Själva sockerkakan och marängen gräddas samtidigt och går bra att förbereda dagen innan. Låt hela plåten etc svalna innan ev folie läggs på, annars blir marängen blöt.

Så för en långpanna (alltså en hel ugnsplåt med höga kanter) behövdes följande:

Sockerkakan:

300 gr smör
4 dl socker
10 äggulor (SPARA VITORNA TILL MARÄNGEN)
8 msk mjölk (jag använde kokosmjölk för vi har inte komjölk hemma)
6 dl mjöl
6 tsk bakpulver

Marängen:

Äggvitorna från äggen ovan
8 dl socker eller när du känner att konsistensen funkar, jag behövde bara 6 tex.

Topping:

7,5 dl vispgrädde
2 paket blåbär
2 paket hallon eller andra bär du känner för
Mandelflarn

Mixa allt om du har bråttom eller mixa socker och äggulor fint först och addera resten sen. 😉

Bred ut sockerkakssmeten i långpannan som du smort innan.

Ta äggvitorna, addera hälften av sockret till marängen och vispa länge länge med elvispen. Addera mer socker eftersom. När det är riktigt fluffigt, tänk smält marshmallow – BRED ut marängen ovanpå sockerkaksdegen och skjuts in i ugnen.

175 grader, 25 minuter. Utmaningen här är ju att sockerkakan inte får bli torr men marängen måste ändå gräddas. Så så fort marängen uppvisar tecken på att vara redo, ta ut plåten! Alla ugnar är ju lite olika så ta 25 minuter som ett riktmärke. Gör ett litet hål i mitten på långpannan och kika ner så att sockerkakan ser ok ut och inte som en saggig smet. Hålen täcks ändå av grädden sen och kommer inte att synas.

Låt allt svalna medan du vispar grädden. Bre över grädden på marängtäcket, strössla bär och mandelflarn över. Ät och njut ganska så direkt! Mina tårtor fick stå tre timmar i rumstemperatur innan de åts och det gick alldeles utmärkt. 🙂

sommartårta

Festligt!

KRAM


13 kommentarer



13 kommentarer om “Sommartårta i långpanna”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

  • TACK för det här receptet!
    Precis varit iväg och inhandlat ingredienser, fick tag i väldigt fina hallon också.
    Tänkte överraska min syster och hennes familj med tårtan, lite deppigt där hemma då dom blev tvungna att låta deras älskade hund somna in i veckan.

    Ha en härlig och förslagsvis lite lugnare helg😉! KRAM Karin

    Reply
  • Ja det är Britta tårtan som jag gjort sen mina barn döptes, brukar mindre antal ägg, och gör den i långpanna på smörpapper, klipper den sedan när den kallnat och lägger den ena halvan på den andra med marängen uppåt och gräddbärblandningen emellan…
    Så länge vi hade huset på Onsala garnerade jag med röda vinbär från trädgården och buskarna vackra blad var fin kantdekoration. Försökte förhandla med min dotter för många år sen, men gick inte så bara o bära botten gm Humlan och göra färdigt den hos henne till födelsedagen…..

    Reply
  • Smart att dela den i två delar, löste mitt transportbekymmer.
    👍

    Reply
  • Yes mkt bra👍🙏

    Reply
  • Fin intervju i Bathinas podcast ❤!!

    Reply
  • Pavlova brukar den väl kallas. Klassisk sommartårta med liten ansträngning…

    Reply
  • Jag tror pavlova bara är marängbotten, men jag är ingen expert 😉

    Reply
  • Nej detta är inte Pavlova du har helt rätt, den har andra ingredienser, detta är Britta tårta…

    Reply
  • Ja den verkar ha många namn den här GODA (så god!) tårtan, syrrans svärmor var där när jag kom med min skapelse; enligt henne heter den Herrgårdstårta…. kärt barn har många namn😊.

    Reply
  • Aldrig hört det namnet….
    Men kärt barn har många namn….
    Mammas granne i Spanien sa för flera år sedan att hon kallade den ” Svamptårta” men det är ett namn jag inte riktigt kan förlika mig med…
    Pavlova är det i alla fall inte….

  • Detta har inte något att göra med sommartårtan, MEN lyssnade på Bathinas podcast där du var med, vilket härligt avsnitt. Tänkte på det när ni pratade om att inte berätta/visa exakt allt. Det är det som jag tycker du gör så bra, det kommer lite glimtar från lite av varje. Och de flesta här inne verkar respektera det, att du inte visar verkligen allt. Fint, tycker jag!

    Reply
  • Varför skulle man inte respektera det😊?

    Reply
  • Tänker att en del (som sagt inte alls många här inne) vill ha MER när de får en liten glimt av något personligt/privat. 🙂

    Reply